31st BIENNIAL CONFERENCE OF INDIAN ASSOCIATION OF LEPROLOGISTS (IAL)

April 16th to 18th 2021

Theme of the conference: Marching towards Zero leprosy in India

Friday, 16th April 2021 – FULL DAY WEB BASED CONFERENCE

Time	PLENARY HALL	
	Plenary Session I: E-Inaugural Session	
10.00 -	10.00 – 10.03 (3 min): Welcome (Organizing Committee Members)	
10.45 am	10.00 – 10.03 (5 min): Welcome (Organizing Committee Members) 10.03 – 10.10 (7min): Introduction: Dr. Mrudula Save , Gen. Secretary, IAL	
(45 min):	10.10- 10.20 (10 min): Presidential Remarks – Dr. Rathindra Nath Dutta , President, IAL	
(43 11111).	10.20-10.40 (20 Min): National Perspective – Ms. Rekha Shukla	
	10.40-10.45 (5 min): Closing remarks & vote of thanks – Organizing Committee	
	E-TEA BREAK – 15 min	
	Plenary Session II: Epidemiology & Leprosy Control	
11.00 -	Chairpersons: Dr. MD Gupte & Dr. Bhushan Kumar	
12.15 pm	11.00 – 11.20 (20 min): Dr. Pemmaraju , WHO	
(75 min):	(WHO Perspective on epidemiology & leprosy control)	
	11.20 – 11.40 (20 min): Dr. Dhingra , CLD	
	(Planning of leprosy programme in India towards the goal of 'Zero leprosy')11.40 – 12.00	
	(20 min): Dr. HK Kar,	
	(Late & non-detection of LL cases: a concern for slow reduction of prevalence of leprosy in	
	India)	
	Closing comments: 10 min - Chairpersons	
	Plenary Session III: Working Towards a Leprosy-Free World	
12.15 -	Chairpersons: Dr. Kiran Katoch & Dr. Atul Shah	
1.30 pm	12.15 – 12.35 (20 min): Dr. Ashok Agarwal, ILEP	
(75 min):	(ILEP strategy for a leprosy-free world)	
	12.35 – 12.55 (20 min): Dr. Pathanjali Nair, WHO	
	(Utilizing Assistive Technology to improve functionality in leprosy)	
	12.55 – 1.30 (35min): Panel Discussion - Working towards a leprosy free world	
	Moderator: Dr. Sunil Dogra	
	Panellists: Dr. Kumaresan Kuppusamy / Dr. Jerry Joshua / Dr. Rajan Babu /	
	Dr. Antony Samy / Dr. Gitanjali Saha	
	LUNCH BREAK: 1.30-2.00	

	HALL A (e-Conf.)	HALL B (e-Conf.)
02.00 -	Chemotherapy including new regimens	Pathology & Immunology
03.00 PM	Chairpersons: Dr. Santanu K Tripathi & Dr K Udaya	Chairpersons: Dr. S Aparna & Dr. Sundeep Chaitanya
	Kiran	02.00 – 02.15 pm: Dr. Pushpendra Singh
	02.00- 02.15 pm: Dr. Tarun Narang	(Genomics and molecular epidemiology of leprosy
	(Management of high BI MB leprosy)	bacillus: current status)
	02.15 – 02.30 pm: Dr. VV Pai	02.15 – 02.30 pm: Dr. Madhusmitha Das
	(Newer Drugs & regimens in leprosy)	(Improving the specificity & sensitivity of PCR
	02.30 – 02.45 pm: Dr. Joel Almeida	Diagnostics in leprosy)
	(Reinfection, ENL, Transmission - Challenges	02.30 – 02.45 pm: Dr. Itu Singh
	In diagnosis and management of lepromatous	(Translation Genomics & Genetics; its application in
	Patients)	leprosy)
	02.45 – 03.00 pm: Open forum – Dr. SK Tripathi	02.45 – 03.00 pm: Open forum -
03.00 -	Chemo & Immuno-prophylaxis of leprosy	Championing the cause of people affected by
04.00 PM	Chairpersons: Dr. Binod Khaitan & Dr. Venkata	leprosy (PAL)
	Krishna	Chairpersons: Dr. Kurian John & Mr Muzaffarullah
	03.00 – 03.15 pm: Dr. Megha P Khobragade	03.00 – 03.15 pm: Dr. Sunil Anand
	(Single Dose Rifampicin (SDR): Field experiences of	(Repealing discriminatory laws: a means to reducing
	NLEP)	stigma & discrimination)
	03.15 – 03.30 pm: Dr. Santosh Rathod	03.15 – 03.30 pm: Dr. Shiva Kumar -
	(Potential role of MIP, SDR & PEP++ in preventing	(Addressing stigma & discrimination)
	leprosy)	03.30 – 04.00 pm: Panel Discussion– Topic: <i>Role of PAL</i>
	03.30 – 03.45 pm: Dr. Sanjay Singh , Gennova	in Strategy planning for Zero leprosy
	(LepVax – a newer approach to vaccines in leprosy)	Moderator: Dr. Kurian John
	03.45 – 04.00 pm: Open Forum	Panellists: Mr. Narsappa (APAL), Ms. PK Jayashree, Dr.
		Manisha Saxena, Dr. Sunil Anand, & Dr. Shiva Kumar &
		others
04.00 -	Reaction, Nerve Damage & POD	Award Paper Session: 4.00 - 5.30 pm
05.00	Chairpersons: Dr. Archana Singhal & Dr. VV Dongre	Chairpersons: Dr. DBN Murthy & Dr. Nayeem Sadath
	04.00 – 04.15 pm: Dr. Joydeepa Darlong	Three Judges from IAL & RRE will evaluate the
	(Special challenges in managing type 1 & type 2	presentations
	reactions)	4.00 – 5.30 pm: Award Papers- 12 (To be selected by
	04.15- 04.30 pm: Dr. Jerry Joshua	the Scientific Committee) - RRE award & 31st Biennial
	(Is there more to RCS in leprosy than tendon	conference award for best papers presented.
	transfers?)	
	04.30 -04.45 pm: Mr. Kartikeyan	
	(Role of physiotherapy & Occupational therapy in	
	preventing & managing NFI in leprosy)	
	04-45 – 05.00 pm: Open forum	
05.00 -	Hall A: Integration of leprosy with NTD's	
06.00	Chairpersons: Dr. Mary Verghese & Dr. Rashmi Shukla	
	05.00 – 05.15 pm: Dr. DS Chauhan	
	(Molecular diagnosis of leprosy & other NTD's)	
	05.15- 05.30 pm: Dr. CR Revankar	
	(Widening horizon of Leprosy: NTD Roadmap2030 and	
	Integration)	
	05.30 -05.45 pm: Dr. P Narasimha Rao	
	(Integrating leprosy with NTD's: benefits & Challenges)	
	05-45 – 06.00pm - Open forum	

Saturda	Saturday, 17 th April 2021 – HYBRID CONFERENCE		
(WEB BASED & PHYSICAL CONFERENCE LIVE FEED)			
10.00 – 01.00 pm	PHYSICAL WORKSHOP ON LEPROSY FOR PG STUDENTS (NO WEB LINK OR LIVE FEED)		
	Hall 1	Hall 2	
	Skin Smears – Taking, Staining &	1. Leprosy Physiotherapy	
	Reading		
		2. Ultrasonography of Nerves in leprosy	
	HYBRID CONFERENCE	– Web Link & Live feed	
Time	HALL A (e-Conf. Web Link)	HALL B (e-Conf. Web link)	
10.00 -	Session: Epidemiology & Leprosy Control	Session: Topic: Early diagnosis / Drug resistance /	
11.00 am	Chairpersons – Dr. A Seetharam & Dr	Relapse:	
	10.00 – 10.15 am: Lead Talk: Dr. VK Pannikar	Chairpersons – Dr. Utpal Sengupta & Dr. Vanaja Shetty	
	(The New Global Leprosy Strategy 2021 - 2030)	10.00 – 10.15 am: Lead Talk: Dr. Keshar Mohanty	
		(Advances in the immunology of leprosy)	
	10.15 – 11.00 am: Research Presentations:	40.45 44.00 and Barrant Branch time.	
	Childhood leprosy cases with disability - Satyadarshi Patnaik	10.15 – 11.00 am: Research Presentations: 1. Serum proteome analysis of contacts of leprosy	
		cases for early diagnosis of leprosy – Deepa Bisht	
	2. A socio- clinical patterns of leprosy in a tertiary care hospital – Dharpalli Swethanasree	2. Identification of biomarkers for early diagnosis of	
		leprosy using transcriptomics approach – Anuj	
	3. Focal transmission of mycobacterium leprae	Mavlankar	
	infection in leprosy families of endemic region in India - RP Turankar		
		3. A four-year retrospective study shows increasing	
	4. Role of helminthic parasite infection in the	rates of antimicrobial drug resistance in endemic region in India for M leprae - Itu Singh	
	development of leprosy: A cohort study – V Singh		
	5. Evaluation of clinical spectrum and correlation of	4. Molecular screening of newly diagnosed leprosy	
	bacteriological index in slit skin smear and	cases for drug resistance in M. leprae Rahul Sharma	
	histopathology among newly detected Hansen's disease patients - G. Abirami	5. Clinical, bacteriological and molecular observations	
	·	in relapses in leprosy – Wakade Anju	
11.00 am	Session: Digitalization of patient records & Clinical	Session: Current issues impacting leprosy control &	
- 12.00	leprosy Chairpersons – Dr. Vani Patalay & Col. GK Prasad.	Covid 19 Chairpersons – Dr. Putta Srinivas & Dr. N Ramesh	
pm	The state of the s		
	11.00 – 11.15 am: Lead Talk – Dr. Vamshidhar ,	11.00 – 11.15 am: Lead Talk - Dr. Deepika Pandhi	
	Novartis	(Impact of Covid on leprosy Control)	
	(Leprosy patients records database (LEOPARD): a project aimed at digitalization of patient records at	11.15 – 12.00 pm: Research presentations	
	project aimed at digitalization of patient records at	11.13 12.00 pm. Nescarch presentations	

Sivananda Rehabilitation Home, a teritiary care leprosy 1. Enhancing access to Covid testing for people hospital) affected by leprosy - Michael Sukumar Pallapati 2. Impact of Covid-19 lockdown on treatment and 11.15 – 12.00 pm: Research presentations care services: service provider survey of people 1. Childhood leprosy: a prospective study in postaffected with leprosy in Madhya Pradesh, India elimination era - Varsha Babu Hunashikatti Naveen Satle 2. Inoculation site (tattoo) leprosy – Farheen Begum 3. Leprosy and Covid -19 co-infection – experience in a 3. Unusual presentations of leprosy: a case series referral centre in Mumbai, India-Gumma Sai Snigdha Bhashitha Vivek Pai V 4. Leprosy masquerading as deep fungal infections -4. Barriers and facilitators of leprosy related health Harithasree L seeking behavior in tribal areas of Kerala: a 5. Mixed infections of sporotrichosis and qualitative study - Saritha Susan Varghese trichophytosis in a Hansen's patient - Shilpa Mary 5. A clinical study on immune zones in leprosy - Dr. T. Philip Ravali Rao Session: Social aspect of leprosy 12.00 -**Session: Reactions in leprosy** Chairpersons - Dr. Mohan Sain Mathur Chairpersons – G Manmohan & Dr. M Jayanth 01.00 pm 12.00 - 12.15 pm: Lead Talk - Dr. Kurian John 12.00 - 12.15 pm: Lead Talk - Dr. Sunil Dogra (Effect of migration on leprosy control in India) (Management of Chronic & Recalcitrant Reactions) 12.15 - 01.00 pm: Research papers 12.15 - 01.00 pm: Research papers 1. Employability of leprosy and other disabled after 1. Efficacy of mimicking B and T cell epitopes of vocational trainings: a case study of influencing Mycobacterium leprae and host as predictive factors from Tamilnadu - Tinson Thomas biomarkers for pathogenesis of type 1 reaction in *leprosy* - VK Pathak 2. Innovations to the rescue: connecting the DOTS -2. Dermascopy: a diagnostic tool in leprosy - Vinay Keshavmurthy 3. Profile of referrals for tertiary care of leprosy complications from government and private 3. Trends of the steroids completion among the treatment centres - Prashant Jakhmola neuritis patients – Tasmin Jhan 4. A study of social stigma among the leprosy patients 4. Is this case- erythema necroticans (or) lucio attending leprosy clinic at a tertiary health care phenomena (or) cutaneous polyarteritis nodosa - Gopi centre - Bathula Amulya 5. Stagnant View of Hospitalization needs for Leprosy Complications - Jessy Kurian 5. Hansen's presenting as unmasking type of infectious iris - Abishek Kumar 6 Leprosy related knowledge among tribal population in two districts of kerala - Elsheba Matthew LUNCH: 01.00 - 01.45

	HALL A: PLENARY SESSIONS HALL: LIVE FEED		
	Inauguration of Conference		
01.45 -	01.45 – 01.55 (10 min) : Welcome of dignitari	ies to Dais & introduction	
04.00	by Organising Committee / Scientific Secretary		
pm:	01.55 -02.00 (05 min) : Lighting of lamp & declaring the Conference open		
•	02.00 – 02.10 (10 min) : IAL Secretary's addre	ess – Dr. Mrudula Save	
	02.10 – 02.25(15 min) : Presidential Address – Dr. Rathindra Nath Dutta		
	02.25 – 02.40 (15 min) : Address by the invite	25 – 02.40 (15 min) : Address by the invited Guest of honour	
	02.40- 02.55 Felicitation of life time achievem	nent awardees (3) - (15 min)	
	02.55- 03.00 (5 min) : Vote of Thanks		
	03.00 - 03.15 (15 min) : Keynote Address - I	Dr. VM Katoch	
03.15 -	Jal Mehta Oration: Chair persons: Dr VH Jadhav / Dr Atul Shah		
4.00 pm	03.15 -03.20(05 min) : Introduction of the Jal Mehta Oration: Dr. VH Jadhav		
moo piii	03.20 -03.25(05 min) : Introduction of the Jal Mehta Orator: Dr. Atul Shah		
	03.25 – 03.55 (30 min) : Jal Mehta Oration: D	Pr. S Ananth Reddy	
	03.55 – 04.00 (05 min) : Concluding remarks	– Chairpersons	
	HALL A (Web link)	HALL B (Web link)	
4.00 -	Session: Diagnosis & Differential Diagnosis:	Session: Disability & Rehabilitation:	
5.00 pm	Chairpersons: Dr. Geeta Kiran & Dr Indira	Chairpersons: Dr. VH Jadav & Dr. Neela Shah	
	4.00 – 4.15 pm: Lead Speaker: Dr. KS Baghotia	4.00 – 4.15 pm: Lead Speaker: Dr. Atul Shah	
	(Challenges in the eradication of leprosy)	(Reconstructive Surgery (RCS) & Rehabilitation)	
	04.15-05.00: Research papers	04.15-05.00: Research papers	
	1. Role of high-resolution ultrasonography (HRUS) in	Comorbidities associated with non- healing of	
	leprous neuropathy – Khushbu Jadav	plantar ulcers in leprosy patients – Brahmaiah Upputuri	
	2. A case of histoid Hansen's disease with tuberculoid spectrum histopathological finding – a rare case	2. Study on efficacy of autologous platelet rich fibrin	
	report – A Ajith.	matrix for non-healing trophic ulcers in patients with Hansen's disease – Anusha Kurre	
	3. A case of Hansen's disease masquerading as polymorphic light eruption – Vinothini	3 A prospective and clinical study of 'autologous	
		platelet rich fibrin' – a therapeutic biological option in	
	4. Profile of new diagnosed child leprosy cases and counselling requirement – Sinphia Ajith	the treatment of trophic ulcers of Hansen's etiology - Ananthula Saketha .	
	5. Type 1 lepra reaction mimicking as bullous fixed	4 WHO leprosy disabilities: before and after multi	
	drug eruption – P Pravalika.	drug therapy – K Krishna Priya	
	6. Is granulomatous cheilitis: a separate entity or manifestation of leprosy? - Shefali V. Patel	5. A study of clinical pattern of deformities in Hansen's disease in a tertiary care center - Mandava Sneha Sree	

	6. Leprosy en plaque-an unusual presentation on the foot – Lasya Priya
	Jool – Lasya Filiya

Hall D: Business Session of IAL - 4.00-6.00 pm (Closed meeting)

4.00 – 4.30 pm: IAL CC meeting

4.30 – 6.00: IAL AGB Meeting & Elections

Faculty dinner - 07.30 pm onwards

	HALL A	HALL B
8.30 - 9.30 am		Hall D: IAL Central Council Meeting 08.30 – 9.30 am
9.30 – 10.30	Hall A: Focus Session on issues in leprosy Chairpersons: Dr. Sendhil Kumaran & Dr. Narasimha Rao Netha 09.30-09.45 am: Dr. Swapan Samantha (Surgical procedures in the eye in leprosy) 9.45.00 – 10.00 am: Dr. Kiran Katoch (Advances in the serological & molecular diagnosis of leprosy) 10.00 – 10.15 am: Dr. Vanaja Shetty (Overcoming the challenge of drug resistance in leprosy)	
	TEA BREAK: 10.45 – 11.00 am Plenary Session V: Orations	
11.00 - 11.45 am (45 min):	Dr R. Ganapati Memorial Oration Chairpersons: Dr. Hemant K Kar and Dr. Vivek V Pai 11.00 - 11.05 am (5 min): Welcome 11.05 - 11.10 am (5 min): Introduction of the Oration: Dr. Hemant K Kar 11.10 - 11.15 am (5 min): Introduction of the Orator: Dr. Vivek V Pai 11.15 - 11.45 am (30 min): Oration by: Dr. Anil Patki Concluding Remarks: Chairpersons	
11.45 - 12.30 am (45 min):	Rabindranath Dutta Memorial Oration Chairpersons: Prof. Dr. Rathindra Nath Dutta & Dr. Satyadarshi Patnaik 11.45 – 11.50 am (5 min): Welcome 11.50 - 11.55 am (5 min): Introduction of the Oration: Dr. Rathindra Nath Dutta 11.55 – 12.00 pm (5 min): Introduction of the Orator: Dr. Satyadarshi Patnaik 12.00 – 12.30 pm (30 min): Oration by: Dr. PC Singh Concluding Remarks: Chairpersons	
	Awards and valedictory session	
12.30 –1.30 pm:	Awards Ceremony 12.30 – 12.45 pm: Awards: Best papers, Bevaledictory 12.45 - 12.55 pm (10 min): Welcome & rerection 12.55 – 1.00 pm (5 min): Introduction of Nover 1.00 – 1.15 pm (15 min): Felicitations 1.15 - 1.25 pm (10 min): Remarks from med 1.25 – 1.30 pm (5 min): Vote of Thanks from the second s	marks by Incoming President / Secretary ew IAL EC team embers
	LUNCH & FAREWEL: 1.30 – 3.00 pm	

E-POSTER PAPER PRESENTATIONS

HALL - C - ALL DAYS (16TH to 18th April)

Awards will be given to best three E-posters

Titles and first authors:

- 1. EP1. Auto-reactive salivary and skin proteins: predictive biomarkers for pathogenesis of reactions in leprosy VK Pathak
- 2. EP2. Life with Hansen's disease: an introspective study into the quality of life Abirami C
- 3. EP3. Mycobacterium leprae genotypes and drug resistance mutations in Jabalpur district of Madhya Pradesh –Purna Dwivedi
- 4. EP4. Puzzling asymptomatic skin colored papules over face: a diagnostic conundrum Akash Agarwal
- ^{5.} EP5. Crust modified acid fast staining as an alternative method for confirming transepidermal elimination of *mycobacterium leprae* in a lepromatous leprosy patient Jeebanjyoti Mishra
- 6. EP6. Hospitalization needs for plantar and palmar ulcer complications and gender variations Raghunath Prajapati
- 7. EP7. Ocular complications among leprosy affected: trends of cases reported to a tertiary care hospital over the period of five years –Caleb
- 8. EP8. Stitch analysis of thalidomide and its analogues for predicting functional partners of human proteins Aishwarya Jamalpur
- 9. EP9. Ultrasound (USG) of nerves as an additional tool in the diagnosis of pure neural leprosy: a study in a USG referral centre Suman Jain
- 10. EP10. Leprosy in the elderly: a retrospective study of newly registered patients in a referral center in Hyderabad Tanisha Bhatnagar
- 11. EP11. A rare case of de novo histoid leprosy in a 20-year-old female student Farheen Kahkashan Ahmed
- 12. EP12. Dress syndrome in a case of lepromatous leprosy J. Amrutha
- 13. EP13. Neurofibromatosis masquerading as lepromatous leprosy Moni Singh

- 14. EP14. Nail changes in recent and old cases of leprosy Sowmya P
- 15. EP15. Osteoporosis in leprosy patients Swanam Gangopadhyay
- 16. EP16. Prescribing MDT (multi drug therapy) to a non-leprosy patient: not so uncommon occurrence in endemic countries Parul Gohil
- 17. EP17. Socio-economic profile & health care associated costs for the patients with leprosy in an urban health care setting, Hyderabad Khyathi Reddy
- 18. EP18. Staphylococcus aureus biofilm in leprosy foot ulcers Ebineshan Kumar
- 19. EP19. A case of Hansen's disease presenting as ulceronecrotic erythema nodosum leprosum a rare case report S. Sangeetha
- 20. EP20. Thalidomide in the treatment of erythema nodosumleprosum (ENL) in an outpatient setting: a five-year retrospective analysis from a leprosy referral centre in India Brahmaiah Upputuri
- 21. EP21. Reactions in childhood leprosy a retrospective cohort study <u>Tharangini Mothukuri</u>
- 22. EP22. Single plaque lepromatous leprosy presenting as granuloma annulare: a rare presentation Keerthi vardhini